Una dintre metodele prin care îți poți îmbunătăți abilitățile de discurs în public este dezbaterea. Niciodată nu este prea târziu pentru a începe practicarea acestui sport al cuvântului. Dezbaterea propune o serie de abilități care pot fi îmbunătățite și care sunt des întâlnite cu cele pe care le au cei care susțin discursuri în public, fie că vorbim de persoane care fac pentru prima dată asta, fie că vorbim de oameni cu experiență.
Abilități exersate prin dezbateri și public speaking
- fluență – dacă un discurs de opt minute în fața unui grup de oameni ar putea părea înspăimântător, exersarea dezbaterilor vine cu o serie de tips&tricks care te vor ajuta să te concentrezi, să fii coerent și, de ce nu, să ai o prezentare cu impact în față.
- oratorie – în numeroase formate de dezbateri academice, se punctează stilul, pe lângă conținut și strategie. Așadar, ai ocazia să îți îmbunătățești calitățile oratorice și, totodată, să primești, după fiecare dezbatere, feed-back-ul juriului.
- concentrarea și tracul – de multe ori, când ești pus în situația de a ține un discurs în fața unui public, fie că vorbim de trei sau de 500 de persoane, tracul poate apărea. Dezbaterile îți oferă șansa să capeți siguranță și să îți menții ideile.
- analiză – contraargumentare presupune abilități de analiză. Pe lângă dobândirea promptitudinii, capacitatea de analiză este pusă în acțiune cu fiecare dezbatere, cu fiecare contraargument care trebuie construit, cu fiecare argument auzit.
- ascultare activă – înveți cum să asculți, cum să recepționezi informația și, în același timp, înțelegi ceea ce a vrut să spună vorbitorul. Înveți cum să înțelegi conținutul și ceea ce dorește acesta să transmită, descoperi cum comunică (în afara comunicării verbale), înveți cum să empatizezi și să rezumi, dar și cum să treci peste barierele de comunicare.
- time management – structura unui discurs (pe care poți să ți-o formezi tot prin această metodă) necesită și o împărțire pe minute a ideilor pe care vrei să le amintești și, probabil, vei dori să ai o concluzie. Exersând, vei putea să urmezi structura pe care ți-ai propus-o, să vii cu argumente sau contraargumente și să oferi publicului răspunsul pe care îl dorești.
Concluzionând, acestea sunt șase competențe utile în viața de zi cu zi, dar mai ales în activitatea de public speaking sau, dacă nu ne întâlnim în fiecare zi cu asta, în momentul în care avem de ținut un discurs, în care ascultăm unul și vrem să punem o întrebare. Dezbaterea, dincolo de sprijinul pe care îl oferă pentru argumentare, sprijină dezvoltarea unor competențe și abilități precum cele enumerate mai sus.