in ,

Care sunt componentele unui argument?

componente argument0

Dacă ar fi să discutăm despre argumentație, observăm că aparține rutinei specificarea faptului că „voi aduce un argument” sau „argumentul meu specifică faptul că”. Auzim sintagme asemănătoare des, iar unele contexte nu oferă deloc argumentația necesară.

Prin intermediul acestui articol îmi propun să prezint o modalitate în care poate fi structurat un argument. Din experiența proprie, în urma trainingurilor la care am participat, am întâlnit mai multe forme în care un argumentat este realizat/prezentat/identificat. Structura pe care o voi prezenta pe scurt prin intermediul acestui articol este următoarea: A.R.D.I. (afirmație – raționament – dovadă – impact).

Afirmație

Se rezumă la acea propoziție care trebuie demonstrată și care exprimă ideea pe care o susținem. Poate fi identificată printr-o propoziției. De exemplu: Mișcarea scade riscul obezității sau Democrația promovează toleranța.

Raționament

Raționamentul cuprinde justificarea afirmației enunțate. Acesta explică și prezintă pașii justificării. Pentru cel de-al doilea exemplu, voi elabora o scurtă justificare: Un regim democratic este bazat  pe consens. Fiecare persoană își poate exprima în mod liber opiniile și, totodată, le poate promova atât timp cât nu afectează libertatea și drepturile celorlalți. Democrația oferă un cadru de manifestare atât majorității, cât și minorității, protejându-o și consultându-o. Astfel, toleranța este promovată și respectată.

Dovadă

Dovadă constă într-o probă, într-o mărturie care întărește afirmația. Pentru cazul exemplificat, putem considera ca dovadă numărul de democrații și raportarea la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, ne putem folosi de studii, de statistici relevante, dar și de fapte pentru a proba raționamentul care explică afirmația dată.

Impact

Pentru a consolida rolul pe care îl aduce argumentul nostru, trebuie să existe și legătura cu tema dezbătută (în dezbateri, aceasta poartă denumirea de moțiune) și importanța/efectele pe care o are/le are argumentul asupra moțiunii.

Aceasta este o structură pe care o folosesc des în momentul în momentul argumentării și pe care o recomand. Îți oferă o altă perspectivă și îți dai seama care argumente sunt mai slabe și dacă cuvintele aduse în discuției formează un argument. Menționez, în ultimul rând, că structura prezentată este mai complexă și este folosită foarte mult în dezbaterile academice. Succes la argumentat!

 

 

increderea in tanar de succes

Un tanar de succes are nevoie de incredere

abilitati dezbateri si public speaking0

Abilitati exersate prin dezbateri si public speaking