in ,

Ce reprezinta un hipster si cum arata?

ce sunt hipsterii

Fiecare tanar din Romania s-a ciocnit de acest termen. Fraze de tipul:,, Barul ala e de hipsteri’’, ,,Te imbraci ca un hipster!’’, ,,Muzica asta e de hipsteri!’’, ,,Mai nou si tu esti hipster?!’’. Dar ce inseamna cu adevarat a face parte din acest curent sau a fi hipster inseamna ceva? Sunt hipsterii doar niste rebeli fara cauza, atei sau agnostici, imbracati in haine ponosite sau ,,vintage’’ (ca asa se poarta) si care asculta orice tip de muzica, numai comerciala sa nu fie?

Daca ne luam dupa Nenea Dex ,,hipster’’ inseamna persoana care admira si adopta ultimele tendinte in moda, tehonologie, stil sau este o persoana superficiala. Totusi si Dex-ul, e facut de oameni, deci nu este atotcunoscator, sau poate doar noi gresim atribuind aceasta eticheta, in necunostiinta de cauza, oamenilor din jurul nostru.

Revenind la conceptia mioritic-sociala despre hipsteri, acestia se presupun ca sunt alternativa la mainstream. Dar anti-mainstream sunt si rockerii, punkerii, hipiotii, hip-hoperii, deci se pune problema daca si ei sunt hipsteri, iar daca aceasta ipoteza se confirma, inseamna ca ,,hipstereala’’ nu e chiar atat de anti-mainstream, ea fiind atat de larg extinsa. Cu alte cuvinte ai doua variante : esti sau nu esti hipster.

Dar ca sa intelegem in ansamblu cum este un hipster, am incercat sa realizez un portret robot al hipster-ului, strict din experienta si cunostiintele mele personale:

 • Muzica: acesta  va asculta doar muzica buna, cea care nu este difuzata la radio, preferabile sunt genurile de muzica combinate intre ele: funk pop, underground folclor, chillout,  toate neamurile de rock alternativ, etc.
 • Mancarea: aici avem o dualitate, pentru ca avem hipsterii care mananca foarte sanatos, bio, multi dintre ei fiind vegetarieni; dar si hipsterii care nu le pasa ce baga in ei, pentru ca  nu sunt atat de ,,superficiali’’ sa se gandeasca la lucruri ,,marunte’’ precum alimentatia;
 • Social life: Nu esti hipster daca nu te duci in localuri de hipsteri, daca nu te duci la festivaluri de film si muzica alternativa, sau daca nu te duci in parcuri si sa te asezi direct pe iarba verde ;
 • Imbracamintea: chiar daca este de la second hand sau de la magazinele de firma, aceasta trebuie sa iasa in evidenta, sa fie altceva, fie prin combinatii neobisnuite de culori, fie printr-o asociere indrazneata de stiluri ; Exemple : Iei rochia bunicii si o combini cu bocanci, cumperi o pereche de blugi simpli si le faci toate modificarile posibile si imposibile, ca sa fie ,,hand made’’, adica ca sa fie in trend si, obligatoriu,  tricouri personalizate cu mesaje libertariene sau sarcastice;
 • Spiritualitatea: el este ateu/agnostic sau cel mult spiritual. Religia si biserica sunt manipulatoare, alterandu-le ratiunea si individualitatea;
 • Inclinatiile politice: hipsterii sunt implicati in sensul social si civic, adica sunt la curent cu informatiile din mass-media si participa la manifeste si proteste cetatenesti. Politicienii, insa,  reprezinta o clasa nedemna in a-i reprezenta;

Personal, am fost ,,acuzata’’, dar si ,, complimentata’’ ca sunt hipsterita, conform DEX, dar sincer nu mi-am batut capul pe treaba asta. Nu sunt impotriva acestui curent, dar nu sunt nici cel mai mare fan al sau. Pana la urma consider ca cel mai important este sa fii TU! Voi ce ziceti?

Hipster – origine

 

Termenul de hipster este destul de utilizat in prezent de persoanele din jurul nostru, insa in foarte multe cazuri acest termen este utilizat gresit, dar este un efect al trecerii timpului care a modificat tiparul.

Acest termen se refera la o subcultura a tinerilor din mediul urban, conceptul de hipster aparand in anii 1990.

Prin ce se caracterizeaza un hipster?

 1. Muzica independenta;
 2. Un simt al modei mai putin apreciat de ceilalti;
 3. Viziuni politice liberale sau independente;
 4. Spiritualitate alternativa sau ateism;
 5. Stil de viata alternativ;
 6. Manifesta un interes pentru filmele independente;
 7. Sunt persoane nonconformiste, iubitoare de libertate.

Hipsterii sunt persoane ce ies din tipar si cel mai probabil acesta este motivul pentru care folosim foarte des acest cuvant. De fiecare data cand vedem pe strada, in mijloacele de transport in comun, in parc sau in oricare alt contex o persoana cu un stil vestimentar retro, cu o coafura ce nu poate trece neobservata si o atitudine ce iti inspira multa relaxare si calm, o vom cataloga de fiecare data ca fiind hipster.

Tineti cont de caracteristicile enumerate mai sus si nu va grabiti sa asociati fiecare persoana cu aceasta subcultura. Chiar daca timpul a trecut, principalele caracteristici au ramas neschimbate.

vlad tepes

Vlad Tepes este protagonistul filmului Dracula Untold

diplomatic agenda

Diplomatic Agenda, un nou proiect studentesc la Radio Teen