in ,

Charter school, o şansă la o educaţie mai bună!?

charter school o educatie buna

,,Charter School” reprezintă o alternativă la tipurile standart de educaţie, propusă de SUA( prima şcoală ,,charter’’ a aparut în 1992, în Saint Paul, Minnesota). Şcolile charter sunt finanţate din bani publici, însă faţă de şcolile publice, acestea au ,, autonomie când vine vorba de stabilirea programei de studiu şi a metodei de lucru cu elevii. Ideea a apărut la iniţiativa profesorilor, organizaţiilor comunitare şi a companiilor care realizează profit din această activitate.

Şcolile charter sunt, de obicei, specializate pe anumite domenii; unele dintre acestea sunt axate pe şcolarizarea valorilor etice dintre elevi, iar altele aprofundează un anumit domeniu. De asemenea, aceste şcoli reprezintă o cale de reabilitare pentru tinerii cu probleme de comportament, ce sunt consideraţi un risc în societate. Majoritatea claselor din aceste şcoli cuprind un număr mic de elevi, pentru a putea fi mai atent supravegheaţi, dar şi pentru a intra mai des în contact cu profesorii.

,,Charter Scool” este vazută ca fiind o variantă mai eficientă pentru educarea elevilor, care nu au posibilitatea de a  merge la o şcoală privată, dar care vor să aibă şansa la o educaţie decentă şi poate chiar să meargă la colegiu. Însă nu putem să denigrăm toate şcolile publice SUA; ar fi prea radical să spunem ca toate sunt rău famate sau ineficiente. Există şi şcoli publice bune, dar dacă acestea  nu aparţin de regiunea în care locuieşti, este ca şi cum ele nu ar exista.

Atunci, părintele se gândeşte la cea de a treia posibilitate şi-anume:,, charter school’’. Orice elev se poate înscrie, nu contează situaţia finaciară sau capacităţile intelectuale ale acestuia. Problema este că locurile sunt limitate, iar cererile sunt în număr foarte mare, motiv pentru care administraţia şcolii recurge la metoda  ,,loteriei’’ pentru a selecta copiii.

Ideea s-a dovedit a  fi un succes dacă luăm în considerare implementarea ei în ţări dezvoltate precum Canada, Suedia, Noua Zeelandă şi Anglia, precum  şi numărul crescător de aplicaţii pentru  ,,loteria educaţiei’’. Dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii despre acest subiect, vă sugerez cu încredere documentarul ,, Waiting for Superman’’!

mandrie romani medaliati

Avem patru romani medaliati cu care sa ne mandrim!

festivalul folk you, florian pittis

Festivalul Folk You! Florian Pittis a ajuns la cea de a zecea editie