Cluburi de dezbateri: Clubul Debaterilor din București
Dezbaterile au început în ultimii ani să capete un interes din ce în ce mai mare în zona educațională studențească românească, dar și în rândul elevilor de liceu. Recunosc beneficiile pe care dezbaterile le au în crearea unor abilități de public speaking și încurajarea gândirii critice. Persoanele care practică acest obicei nu numai că își îmbunătățesc aceste abilități, dar dezvoltă și abilități de cercetare, de sinteză, de management al timpului, de argumentare și de susținere a ideilor în care aceștia cred.
Descoperind din timpul liceului ceea ce pot reprezenta dezbaterile și intrând în comunitatea elevilor și studenților pasionați de acest sindrom, pot spune că abilitățile menționate mai sus au fost testate.
Îmi propun aici, pe site-ul Radio TEEN, să prezint principalele cluburi și asociații care promovează dezbaterile academice, educaționale și care sunt deschise celor interesați prin acțiunile și proiectele pe care le implementează.
Primul cadru organizat de practicare a dezbaterii este Clubul Debaterilor din București. A fost înființat în noiembrie 2013 de un grup de studenți care s-au întâlnit în cadrul unei competiții naționale de dezbateri, iar la primul eveniment public, în aprilie 2014, a avut peste 50 de studenți participanți. O mare parte dintre aceștia s-au înscris și și-au manifestat interesul de a fi activi în club, de a se forma și de a practica dezbaterile.
De-a lungul timpului, acest club de dezbateri s-a făcut remarcat prin participarea membrilor săi la competiții de dezbateri naționale și internaționale. A avut patru finaliști în cadrul competiției Dezbate România, participanți la o competiție internațională desfășurată în luna februarie la Budapesta și membri care au luat parte la turneul open Facultății de Drept de la Cluj-Napoca.
Trei oportunități pe care ți le oferă Clubul Debaterilor din București
1. Formare. Unul dintre pilonii acestui club este sprijinirea membrilor săi de a descoperi tainele dezbaterilor, de a-și îmbunătăți competențele enumerate mai sus. Sesiunile de formare sunt ținute de traineri cu experiență și se desfășoară într-un mediu nonformal.
2. Informare. Descoperi oportunitățile din domeniu și ai șansa să participi la competiții desfășurate la nivel național și internațional. Mai mult, ești la curent cu ceea ce se întâmplă în mediul studențesc al dezbaterilor.
3. Participare. În cadrul ședințelor interne, participanții dezbat și socializează. Mai mult, sunt organizate turnee interne, sunt oferite facilități pentru membri.
Mai multe informații cu privire la Clubul Debaterilor din București sunt disponibile pe pagina facebook a acestuia – facebook.com/clubuldebaterilor.
În săptămânile următoare, voi prezenta alte oportunități de dezbatere într-un cadru organizat, alături de motivele pentru care le puteți alege.