Cand oamenii vor sa fie sinceri sau sa isi ceara scuze, vor tine una sau ambele palme deschise spre interlocutor si vor spune „Nu am stiut /Imi pare rau daca te-am suparat”.
Ca majoritatea semnalelor limbajului corpului, acesta este un gest complet inconstient, unul care va ofera „intuitiv” o senzatie sau banuiala ca cealalta persoana spune adevarul.
Cand un barbat minte, limbajul non-verbal este destul de evident, spre deosebire de femei, care se prefac ocupate cu alte treburi in timp ce mint.
Cand copii mint in legatura cu ceva, ei isi vor ascunde cel mai adesea mainile la spate. De asemenea, cand un barbat minte, isi tine palmele in buzunare sau bratele incrucisate, incercand sa dea o explicatie plauzibila. Pe de alta parte, femeia care incearca sa ascunda ceva, va incerca sa evite subiectul, vobind despre cu totul altceva in timp ce se preface ca are activitati .
Daca spun o minciuna cu palmele deschise, ceilalti ma vor crede?
Raspunsul este da si nu. Afirmand un neadevar cu palmele expuse, s-ar putea totusi sa pari nesincer pentru ca gesturile negative, utilizate de obicei inconstient in timpul minciunii, vor fi neconcordante cu palmele deschise.
Pe de alta parte, actorii sunt profesionisti care si-au dezvoltat arta speciala de a imbina semnalele non-verbale cu neadevarurile. Cu cat stapanesc body language-ul mai bine, cu atat sunt mai apreciati de spectatori.
Legea cauzei si a efectului
Deseori o persoana care isi tine palmele deschise atunci cand vorbeste cu cineva este mult mai credibila. Cei mai multi oameni gasesc dificila ideea de a minti cu palmele deschise din cauza legii cauza-efect. Aceasta deoarece gesturile si emotiile sunt direct legate intre ele.
De exemplu, daca iti incrucisezi bratele iei o pozitie defensiva, dar daca vorbesti cu palmele deschise vei pune presiunea pe interlocutor de a fi de asemenea sincer. Cu alte cuvinte, mainile deschise ajuta la a elimina posibilele informatii false pe care altii vor sa ti le spuna si ii incurajeaza sa fie sinceri cu tine.
Articol realizat de Diana