Un bun punct de plecare pentru a depasi teama de a vorbi in public este examinarea modului în care alţi oameni reuşesc să depăşească momentele în care au gafat.
Cele mai grăitoare exemple sunt cele ale vedetelor, fiindcă acestea trebuie să îşi susţină programul în faţa unui public mare. Sigur au existat momente în care un anumit solist a falsat , nu şi-a mai amintit versurile sau a căzut de pe scenă, dar lumea nu se termină aici, ci trebuie să mergi mai departe ca şi cum nimic nu s-a întâmplat sau poţi face haz de necaz, mai ales dacă eşti spontan sau îţi vine pe moment o gluma care să te scoată . Spontaneitatea te ajuta sa treci peste teama de a vorbi in public
Pe lângă acestea, trebuie să fii şi un bun psiholog, să înţelegi publicul. Oamenii nu vin la un discurs cu dorinţa de a te vedea greşind, fiindcă e vorba despre timpul lor, iar în anumite cazuri chiar despre bani. Unii îşi vor îndrepta admiraţia către tine, fiindcă ai avut curajul de a ieşi în faţa tuturor pentru a le spune ce gândeşti.
În plus, publicul nu este atent tot timpul, mulţi se gândesc la orice altceva decât la ceea ce se prezintă, deorece durata maximă de atenţie ajunge până la 10 minute. Un alt element care te ajută este uitarea. Da, oamenii nu îşi vor aminti la nesfârşit momentul în care ai gafat. E normal să fie aşa, creierul nostru nu reţine toate aceste informaţii inutile.
Cu toate acestea, cea mai bună metodă de a scăpa de teama de a vorbi în public este de a te expune de bunăvoie publicului, pentru că nimic nu se compară cu propria experienţă. Îndrăznește să te afirmi, să iesi din anonimat, să te rupi din public și să te expui în fața lui. La prima ocazie nu ezita să ridici cortina și să te arunci în faţa mulţimii!
Articol realizat de Andra