in

Cum sa faci fata criticilor

cum sa faci fata criticilor
cum sa faci fata criticilor

Critici, critici… orice am face cineva se trezeşte să critice. Prima noastră reacţie este să ne supărăm, însă mai bine ne calmăm şî gândim lucrurile la rece. În loc să luăm lucrurile aşa in tragic ar trebui să ne dăm seama că ceea ce facem noi este remarcat şi de alţii. Acum trebuie să ne dăm seama de faptul că sunt două categorii de persoane care critică şi anume invidioşii care au tot timpul ceva de comentat, ceea ce înseamnă că tu deja ai realizat ceva şi ei se simt inferiori, dar pe de altă parte sunt şi persoane care comentează deoarece eşti important pentru ei şi vor să te protejeze. Astfel pentru prima categorie ar trebui să-i ignorăm, să ne facem că ascultăm şi să ne vedem în continuare de treabă, cu toate că poate tot vor comenta, dar aşa, ce pot zice ne fac publicitate gratuită, orice tip de informaţie fie chiar şi o mică bârfă ne face mai importanţi.

Tu ai putea sa intelegi mai bine cum sa faci fata criticilor daca ai tine mai mult cont de parerea ta decat a altora.

Acum pentru ce-a de-a doua categorie de critici  şi anume cele constructive este puţin mai complicat… să zicem că acele lucruri care ni se reproşează chiar au sens şi critica lor este fondată. Ar trebui să asculţi ce are de spus, să întrebi persoana respectivă de ce crede acest lucru, acum trebuie să procesezi dacă are sau nu dreptate. Dacă are dreptate atunci ai putea să faci o schimbare deoarece doar aşa poţi să evoluezi, criticile constructive ne ajută să ne dăm seama unde greşim şi să schimbăm acel comportament. Ce se intâmplă însă dacă o persoană importantă pentru tine te critică şi tu nu eşti de acord cu ceea ce a remarcat greşit la tine? Atunci trebuie să-i prezinţi cum vezi tu lucurile, care este părerea ta, de asemenea asculta-i motivele şi spune-i de ce nu eşti de acord cu acele critici. Cu siguranţă persoana în cauză va înţelege pentru că îi pasă de tine şi de fapt a vrut să te ajute. Chiar şi tu nu trebuie să te superi şi să crezi că persoana care critica are ceva personal cu tine, indiferent de cât de buni prieteni sunteţi fiecare are pareri diferite şi trebuie să învăţăm să respectăm opinia celuilalt.

Ştiu că în practică este mai greu să aplicăm aceste mici reguli, însă trebuie să învăţăm  cum sa facem fata criticilor  reale sau pur şi simplu invidioase deaorece nu există om să nu fie criticat şi să fim sinceri care nu critică, uneori o facem fără să vrem, însă în acest caz cel mai bine este să ne autocontrolăm să ne dăm seama dacă vrem să ajutăm acea persoană sau ne lăsăm pradă invidiei fără să ne dăm seama. Deci gândeştete de două ori înainte sa judeci pe cineva, mai ales dacă ştii puţine despre acel context, iar dacă tu chiar crezi că-l poţi ajuta cu o critică constructivă, ar trebui să o faci într-un mod elegant, ca persoana respectivă să inţeleaga mesajul tău.

În concluzie, indiferent în ce tabără te afli, trebuie să priveşti întotdeuna partea plină a paharului şi să iei criticile ca pe ceva bun, este un semn că măcar faci ceva în viaţă şi eşti remarcat. Nimeni nu a reuşit să facă ceva important şi măreţ fără ca cei din jur să comenteze.

Articol realizat de: Denise

Parlamentul tinerilor

Aplică pentru Parlamentul Tinerilor, ediția a VI-a

imbracaminte intalnire

Sfaturi utile pentru o prima intalnire