Despre cursuri online tip MOOC
Mulți tineri sau adulți, mai mult sau mai puțini apropiați de vârsta noastră, a celor de la Radio Teen, urmează cursuri online oferite de universități din întreaba lume. Sunt cunoscute ca massive open online course sau, după acronim MOOC. Experiența mea cu acestea a fost una pozitivă, participând cu succes la vreo două și deschizându-mi noi imagini asupra a ceea ce mă încojoară prin intermediul a vreo zece astfel de cursuri până acum.
Modelul acestora diferă. Sunt care îți permit să obții diferite certificate, care presupun lucru în echipă, discuții pe forumuri, redactare de lucrări academice ș.a.m.d. Conținutul este furnizat de diferite universități din întreaga lume, de diferite institute și organizații, astfel încât este variat. Găsești cursuri din multe domenii, o parte însemnată fiind chiar din domenii care nu au pătruns în țară, de exemplu.
În general, aceste cursuri sunt filtrate în funcție de domeniu. Procedura de înscrieră constă în înrolarea online. Apoi, începe cursul. Ai materiale video susținute de profesori, ai sesiuni de întrebări și răspunsuri, ai texte de parcurs și evaluări de diferite forme (cel mai adesea, fiind întrebări închise sau deschise, dar nu sunt excluse diferite lucrări). La final, în funcție de curs, poți primi un certificat care atestă participarea cu succes la acest curs.
Platforme care oferă cursuri online
Poți rămâne în contact cu tutorii, poți colabora cu colegi din întreaga lume ulterior. Se formează grupuri pe facebook sau linkedin și discuții foarte bine documentate prin intermediul platformei puse la dispoziție de companiile și organizațiile care facilitează accesul și susținerea acestor cursuri online. Și pentru că nu e normal să vorbesc despre ele și să nu spun unde le găsiți, recomand Coursera, Khan Academy, Udacity, edX, iversity, FutureLearn.
În ultimul rând, nu trebuie să uităm că există și critici la adresa acestor cursuri, numeroase și motivate diferit. Dar asta nu trebuie să ducă la pierderea încrederii în MOOCs. Mai mult, trebuie știut că pe lângă platformele amintite, există și altele mai locale sau adaptate anumitor universități, de exemplu. Succes!