in

Fara stres

Un fapt de care ne lovim zilnic în lumea agitată în care trăim este stresul, acesta reprezintă un efect nefavorabil, o stare de tensiune resimţită de oameni atunci când sunt deranjaţi de factorii externi de mediu. În stări avansate stresul poate provoca şi îmbolnavirea fizică a persoanei în cauză. Deci de ce insistăm să ne facem rău singuri? Chiar dacă avem impresia că ceea ce este în exteriorul nostru este cauza, adevărata cauză este chiar percepţia noastră asupra mediului înconjurător. În teorie totul pare uşor, însă când ajungem la practică este problema… chiar dacă nu vrem tot ne simţim stresaţi. Iată câţiva paşi simpli pe care poţi sa-i urmezi când simţi că ceva te deranjează şi te simţi stresat.

Pasul 1: În primul rând trebuie să reflectezi dacă pentru acel lucru merită să-ţi  faci griji, uneori oamenii au tendinţa să exagereze şi să vadă o problemă înainte ca aceasta să apară în realitate. Nu are niciun rost să te stresezi pentru un fapt viitor, încă stă în puterea ta să mai schimbi ceva, la fel şi pentru ceva trecut, lucrul acela deja s-a întâmplat şi în loc să te stresezi, ştii bine că nu poţi întoarce timpul, mai bine gândeşti creativ cum poţi să-l repari. În ceea ce priveşte prezentul, mai bine ne bucurăm de el, facem ceea ce trebuie să fim fericiţi şi rezultatele se vor vedea.

Pasul 2: Nu este bine să faci etichetări deoarece viaţa îşi urmează cursul natural, iar tu ai o anumită percepţie despre ea, complet obiectivă, până când începi să pui “etichete“, Astfel, etichetarea unui anumit eveniment, fie în bine, fie în rău, va determina organismul să reacţioneze într-un anumit mod, în funcţie de ceea ce ai gândit tu. Celule au „urechi“, astfel încât creierul dictează corpului cum să răspundă faţă de o întâmplare. Ia-ţi un timp de respiro înainte de a judeca şi de a clasifica o situaţie. Este strict alegerea ta să etichetezi o experienţă ca fiind benefică – pentru că vei ajunge să înveţi de pe urma ei pentru o perioadă lungă de timp – sau ca fiind supărătoare – astfel încât să te facă să nu mai repeţi contextul respectiv.

Pasul 3: Uneori când eşti într-o situaţie stresantă este bine să te detaşezi, adică să priveşti lucrurile ca un simplu spectator să gândeşti obiectiv şi aşa poti să vezi o perspectivă nouă, care poate fi favorabilă. În cazul în care nu reuşeşti să vezi nimic pozitiv în realitate îţi poti crea cu ajutorul imaginaţiei un scenariu perfect, cum mintea se pricepe să vadă lucuri negative unde nu sunt, cel mai bine este să foloseşti această putere invers şi anume să vezi lucurile pozitive dintr-o situaţie mai puţin plăcută.

Pasul 4: Când simţi că nu mai poţi şi deja îţi faci prea multe griji şi implicit te simţi stresat nu este bine să-ţi versi nervii pe cei din jurul tău care nu au nicio vină. Cel mai bine ia o pauză, nu te mai concentra pe acel factor deranjant şi fă o activitate care îţi place, ca de exemplu ascultă muzică, aceasta întotdeauna te va deconecta şi te va face să te simţi mai bine. De asemenea poţi să ieşi la o plimbare sau să faci sport, acestea te ajută să te relaxezi. Studiile  ştiinţifice  atestă faptul ca exerciţiile fizice combat depresia, stresul sau anxietatea.

Pasul 5: Un alt lucru foarte important este stilul de viaţă sănătos şi anume o alimentaţie bogată în vitamine şi nutrienţi te ajută să previi stresul şi să arăţi bine. Nu neglija nici hidratarea şi programul tău de somn, care trebuie să fie între 6 şi 8 ore. Dacă eşti atent la aceste detalii şi esti sănătos fizic acest lucru se resimte şi psihic.

Pasul 6: Atunci când ai de făcut un lucru indiferent dacă îti place sau nu, cel mai bine este să nu-l amâni, această stare de incertitudine îţi crează mai mult stres decât activitatea aceea. Tot legat de lucrurile pe care le ai de făcut este indicat dacă începi să faci ceva termini acel lucru si apoi începi altceva, tendinţa noastră este să începem mai multe lucruri deodată şi astfel devine mai greu pentru noi să le finalizăm, ceea ce devine un factor de stres pe care l-am putea evita dacă am face lucrurile treptat.

Dacă vei urma aceşti paşi atunci când simţi că stresul bate la uşa minţii tale, cu siguranţă te vei simţi mai bine şi-l vei învinge, puterea este la tine, nu la factorii externi pe care oricum nu ai cum sa-i controlezi, în fond totul este o treabă de percepţie, lucrurile sunt aşa cum le vezi tu! Viaţa e prea frumoasă şi prea scurtă să-ţi pierzi vremea stresându-te pentru lucruri neimportante!

Articol realizat de: Denise

 

Loredana in concert la Sala Palatului – Reveria

aparentele inseala

Aparentele inseala-Nu uita asta niciodata!