in

Limbajul corpului in diferite culturi

limbajul corpului in diferite culturi

Te-ai gandit vreodata la semnificatiile diferite pe care le poate lua limbajul corpului in diferite culturi? Spre surprinderea unora, anumite gesturi pot avea un inteles total schimbat fata de cel al culturii din care fac parte.

Miscari ale capului- Oamenii din India dau din cap dintr-o parte în alta ca un semn de acord și ascultare activa. Acest semn este vazut ca o practica respectata. In unele tari precum Turcia, Grecia sau Bulgaria de exemplu, mutarea capului in sus sau in jos , intr-o parte si in alta, poate avea alt inteles decat conventiile aplicate in alte tari. In special in Turcia, in afara de gesturile conventionale de a inclina capul, sunt oameni care spun ” nu” prin miscarea capului in sus.

Contactul cu ochii– este in general privit ca pe un aspect pozitiv al limbajului corpului in culturile vestice. Un aspect diferit al acestui gest este gasit in Caraibe, unde tinerii sunt educati sa nu priveasca in ochi persoana care le face morala. Spre deosebire de Romania, unde se foloseste desigur vorba:”Uita-te la mine cand vorbesc cu tine!”                                                                                                                                                             In Culturile aborigene din Australia este lipsit de respect sa te uiti in ochii unei persoane mai in varsta sau cu rang mai inalt decat tine. Este un semn de respect sa iti cobori ochii.

Aratatul cu degetul- In tarile arabe gestul aratatului cu degetul este nepoliticos. In cultura araba mana stanga si mana dreapta au conotatii religioase care, in general, impun ca mana stanga sa nu fie folosita pentru a atinge (de exemplu strângerea de mana) sau pentru a manca. Afisarea talpilor picioarelor este jignitoare in multe culturi asiatice si arabe. Picioarele sunt considerate parti inferioare ale corpului, in comparatie cu demnitatea fetei.

In Japonia clipitul ochiului poate fi nepoliticos sau poate fi vazut chiar ca o conotatie sexuala. Atingerile informale intre barbati si femei sunt foarte putin comune si sunt considerate improprii in Japonia.

Semnul american ” OK” facut cu degetele este un gest necuviincios in alte culturi, mai ales in America Latina, Germania si Estul Mijloiu.

In Olanda atingerea tamplei cu degetul aratator indica faptul ca cineva este inteligent. In timp ce atingerea fruntii cu acelasi deget arata ca o persoana nu este inteligenta.

Cele mai fericite tari

Express Ideas proiect studentesc

Inscrie-te la cel mai nou proiect studentesc- Express Ideas