in ,

Primele produse cosmetice și de make up

Importanța machiajului

Cercetările arată că primele produse cosmetice şi de make up s-au utilizat în Egiptul Antic, anul 4000 î.e.n. Femeile cu un înalt statut social foloseau creme din seu de oaie şi din uleiuri hidratante parfumate cu care îşi menţineau pielea hidratată, în contextul unor temperaturi foarte ridicate în acele zone ale globului. Vechii egipteni aveau produse de machiaj pe bază de mercur. De asemenea, sunt menţionate ca ingrediente de machiaj: carminul, uleiurile speciale. S-au descoperit şi creioane Kohl şi palete speciale de aplicare a produselor de machiaj.

În China, Japonia, anul 1500 î.r.n, era la modă utilizarea făinei albe de orez, care dădea tenului binecunoscuta culoare albă.

În Grecia, anul 1000, î.e.n, era utilizată creta albă şi făină de plumb la fabricarea produselor de make up. De asemenea, femeile utilizau pentru buze o vopsea obţinută din Henna roşie şi pentru ochi cărbune.

Dramaturgul Titus Macius Platus spunea: ‚O femeie fără machiaj este ca mâncarea fără sare. Românii încep să utilizeze la scară largă produse de machiaj începând cu mijlocul secolului I.

Multe dintre ingredientele cosmeticelor menţionate mai sus au fost utilizate şi în Evul Mediu. În timpul Renaşterii produsele cosmetice pe bază de plumb au fost utilizate cu exagerare.

În Anglia, doamnele cu un statut social înalt îşi puneau pe ochi zi şi noapte carne de viţel proaspătă, pentru a-şi menţine şi reîntineri tenul.

În Europa, secolul XV-XVI, cosmeticele încep să fie utilizate la scară largă, excepţie făcând doar reprezentantele clasei inferioare a societăţii. Rujul rosu era considerat un simbol al bunăstării şi bogăţiei.

În Franța, secolul al XIX-lea se înlocuiau elementele chimice utilizate până atunci în compoziţia produselor de make up cu ingrediente naturale. Tot aici începe să se utilizeze pudra de faţă în a cărei compoziţie se regăsea oxidul de zinc.

Machiajul devine o adevărată modă în 1914. Acest an a marcat o pagină importantă în istoria frumuseţii şi a machiajului: Max Factor introduce prima cutie cu pudră compactă şi discheta de aplicare a acesteia în forma pe care o ştim şi noi astăzi. Maurice Levy inventează rujul în carcasă de metal. Trendurile din perioada victoriană conform cărora era interzisă utilizarea machiajului s-au menţinut până în 1920, când în America manifestarea femeilor pentru dobândirea libertăţii de utilizare a produselor de make up devine practic un manifest pentru drepturi de egalitate a femeilor.

La sfârșitul anilor `20, machiajul devine o necesitate pentru femeile din mediul urban. Max Factor inventează luciul de buze şi mai multe nuanţe de roşu pentru ruj.

Odată cu apariția şi dezvoltarea cinematografului, 1930-1950, a început o nouă eră a frumuseţii. Actriţele de cinema au devenit cele mai puternice simboluri ale frumuseţii. Astfel, femeile din întreaga lume au început să le imite.

În prezent machiajul nu mai este artificial, dimpotrivă, se sincronizează cu liniile naturale şi trăsăturile frumoase ale fiecăreia dintre noi. Femeile sunt conştiente de importanţa şi puterea unui machiaj, astfel, cu timpul, make-up-ul devine o artă cu specific feminin.

 

tabla de saj

Ce faci când întâlnești un conflict?

expoziție de pictură

Expoziție de pictură a artistului Dan Isăilă