Tinerii sunt din ce în ce mai conectați de device-urile pe care le dețin. Te simți mai aprope de prietenii în momentul în care folosești aceste aparate tot mai moderne si aceste retele de socializare?
Cu toate că aceste rețele de socializare facilitează comunicarea și accesul la surse de informații nelimitate, utilizarea acestora ar putea dăuna și afecta relațiile reale pe care le avem.
În momentul în care construiești o relație bazată pe întâlnire, pe ieșiri în parc, plimbări în aer liber, plimări cu bicicleta sau discuții interminabile stând la o cafea, relația care se creează este mult mai puternică, mai sinceră. Comparând cu o relație virtuală, în momentul în care primești informații sau transmiți prin intermediul virtual cu toate că te simți mai securizat, relația își pierde credibilitatea și autenticitatea se deteriorează este predispusă ruperii. Acest fapt este datorat trunchierii informației, percepției eronate de informații sau lipsa complexității.
Comunicarea virtuală în primă fază pare că ameliorează problemele oamenilor care au probleme de relaționare directă cu oamenii, ajung să se folosească de acest mod de comunicare, să își facă mai mulți prieteni poate chiar să aibă o stare de bine. Oare așa de simplu este? În realitate, o analiză profundă dovedește că o asemenea retragere în mediul virtual nu doar că te afundă mai mult în starea de singurătate, itegrarea socială devine din ce în ce mai deficitare.
Relațiile dintre oameni se creează prin contact direct, în momentul în care îți activezi toate simțurile pentru a relaționa cu celălalt, în momentul în care informații despre celălalt vine din toate părțile, gestica lui va spune ceva, modul în care se imbracă, modul în care vorbește, atenția sa distributivă, modul în care te privește și modul în care te atinge. Căderea în capcană rețelelor de socializare te face să vezi despre celălalt doar ceea ce vreaa.
Ești expus unghiului bovaric. Momentul în care îți creezi o imagine despre un om în funcție de ceea ce livrează acesta către tine și de munca imaginației tale. Ajungi să îți faci o imagine care nu este tocmai apropiată de realitate, cu cât imaginea este mai depărtată de realitate cu atât unghiul bovaric va fi mai mare cu atât dezamăgirea va fi mai profundă.
Nu lăsa ca aceste rețele de socializare să îți strice relațiile adevărate pe care le ai, folosește-te de acestea pentru a comunica viitoarea ieșire în parc cu grupul de prieteni.