Ai simțit vreodata că nu te poți integra într-un grup nou de oameni, că nu poți comunica și te pierzi foarte ușor. Fiecare persoană tinde să spună că este vina celorlalți că nu îl ajută să se integreze, venirea într-un grup nou te face responsabil cu integrarea ta. Stima de sine este responsabilă de relaționarea ta cu ceilalți. Modul cum te percepi, modul de conștientizare a propriei persoane influențează perceperea celorlalți când vine vorba de tine.
Stima de sine în psihologie reprezinta o valoare umană și fragilă și schimbătoare, orice eveniment are o consecință asupra psihicului uman si implicit asupra stimei de sine. Stima de sine crește în momentul în care reuțim să atingem anumite standard atât în relație cu noi cât și cu ceilalți. La clădirea stimei de sine nu contribuim doar noi, este un process indelungat la care participă în mare parte părinții și cercul apropiat de persoane. Astfel părinții care oferă copiilor libertate și posibilitatea să își creeze propriile experiențe aceștia sunt oamenii care la maturitate au o stimă de sine mai dezvoltată.
Literatura de specialitate a demonstrat existența a 4 componente principale care o influențează direct. Acestea sunt sentimental de siguranța, cunoașterea de sine, sentimental de apartenență și sentimental de competență. Astfel daca începi să ai mai puțină încredere în tine trebuie să te privești pe tine dar și persoanele care te înconjoară, să observe ce energie îți transmit și modul în care te fac să te simți. Modul în care te privești tu pe tine influențează direct modul în care te privesc cei din jurul tău. În momentul în care dorim să relaționăm cu cei din jur trebuie să lucrăm mai întâi cu propria persoană.
Cu toate că de stima de sine suntem responsabilii principali și cei din jur contribuie cu influențe astfel după cum ar zice Sigmund Freud „Înainte de a te diagnostica singur cu depresie sau stimă de sine scazută, uită-te în jur şi asigură-te că nu eşti înconjurat de tâmpiţi.”