in

Stima de sine in relationarea cu ceilalti,

Vlad si Laura

Ai simțit vreodata că nu te poți integra într-un grup nou de oameni,  că nu poți comunica  și  te pierzi  foarte ușor. Fiecare  persoană tinde să  spună că este vina  celorlalți că nu îl ajută să se integreze, venirea  într-un grup nou te face responsabil cu integrarea ta. Stima de sine este responsabilă de relaționarea ta cu ceilalți. Modul cum te percepi, modul de conștientizare a propriei  persoane influențează perceperea celorlalți când vine vorba de tine.

Stima de sine în psihologie reprezinta  o valoare umană și fragilă și schimbătoare, orice eveniment  are  o consecință asupra psihicului uman si implicit  asupra stimei de sine.  Stima de sine  crește în momentul în care  reuțim să atingem anumite standard atât în relație cu noi cât și cu ceilalți. La clădirea stimei de sine nu  contribuim doar noi, este un process indelungat la care participă în mare parte părinții și cercul apropiat de persoane. Astfel  părinții care oferă copiilor  libertate și posibilitatea să își creeze propriile experiențe  aceștia sunt oamenii care  la maturitate au o  stimă de sine  mai dezvoltată.

Literatura de specialitate a demonstrat existența a 4 componente principale care o  influențează direct. Acestea sunt sentimental de siguranța, cunoașterea de sine, sentimental de apartenență și sentimental de competență. Astfel daca începi să ai  mai puțină încredere în tine  trebuie să  te privești pe tine dar și persoanele care te înconjoară, să observe ce energie îți transmit și modul în care te fac să te simți.  Modul în care te privești  tu pe tine influențează direct  modul în care te privesc cei din jurul tău. În  momentul în care  dorim să relaționăm cu cei din jur trebuie să lucrăm mai întâi cu propria persoană.

Cu toate că   de stima de sine suntem responsabilii principali  și cei din jur contribuie cu influențe astfel după cum ar zice Sigmund Freud „Înainte de a te diagnostica singur cu depresie sau stimă de sine scazută, uită-te în jur şi asigură-te că nu eşti înconjurat de tâmpiţi.”

 

#instaeurope

Concursul foto #InstaEurope

Piscine acoperite si incalzite pentru iarna