Te-ai întrebat vreodată ce conține mâncarea și băutura pe care o consumi? Cât de naturală și sănătoasă este apa îmbuteliată, cât de sănătos este să mănânci ciocolată? Iată tristul adevăr despre mancare si bautura.
Apa de băut îmbuteliată este promovată ca o apă mai curată și mai pură decât cea obișnuită de la robinet, dar un studiu recent a arătat că o treime din cantitatea de apă îmbuteliată testată era semnificativ contaminată chimic sau bacteriologic, de exemplu cu arsenic, nitrați, compuși cancerigeni și bacterii coliforme. Adevarul despre mancare si bautura continua si este si mai dureros.
Rezultatele testelor de contaminare a apei de la robinet sunt făcute publice, însă producătorii de apă îmbuteliată nu divulgă rezultatele testelor lor.
Se numește protejarea secretului de fabricație. Fiecare marcă de apă îmbuteliată are propria combinație patentată de agenți patogeni, agenți de contaminare și reziduuri care îi dau un gust răcoritor unic.
Vegetarieni, păzea! Multe iaurturi și dulciuri cu conținut redus de grăsimi sau degresate conțin gelatină care este fabricată din tendoane, ligamente și oase de animale.
Cele mai multe vinuri sunt făcute din struguri culeși de mașini, care cosesc totul în calea lor, inclusiv bețe, rozătoare, care pot ajunge în produsul final. Acestea se numesc în jargonul viticultorilor CS sa ”corpuri străine”.
Piersicele, merele, nectarinele și căpșunele sunt printre cele mai ”murdare” alimente, potrivit unor analize efectuate de organizația Environmental Working Group. Peste 90% dintre fructele testate conțineau pesticide în cantități detectabile, chiar după ce au fost spălate sau decojite.
O alimentație bogată în mezeluri, ca de exemplu salamuri, cârnați și crenvurști, crește riscul de cancer pacreatic. Reacțiile chimice care au loc în timpul preparării acestora dau naștere unor substanțe cancerigene.
Un smoothie mediu cu iaurt și fructe de la Dunkin`s Donuts conține de patru ori mai mult zahăr ca o gogoașă cu glazură de cicolată.
Tonul roșu este foarte apreciat de clienții barurilor de sushi, dar conține cantități mari de mercur. Intoxicația cu mercur poate provoca oboseală, pierderea memoriei și amorțeală la nivelul extremităților; potrivit unor studii recente, mercurul poate crește riscul de boli cardiovasculare.
Ciocolata conține teobromină, un alcaloid care, în doze mari, poate fi toxic pentru om, iar în doze mici poate fi mortal pentru câini, papagali, cai și pisici. Despre mancare si bautura s-ar putea spune multe, dar esentialul a fost prezentat mai sus.
Asta înseamnă că, în ciuda numelui, napolitana cu ciocolată Kit-Kat nu este recomandată pisicuțelor. Mă întreb câte pisici au murit din cauza acestei confuzii.