,, Eu la ce facultate ma duc?’’ Cam asta este intrebarea ce framanta turmentatul elev de a XII-a, care a absolvit examenul de bacalaureat. Am trecut si eu prin dilema asta, in trecutul recent si m-am impiedicat de multe conceptii gen :,, la medicina intrii doar pe pile!’’, ,, la drept trebuie sa inveti catraliarde de pagini!’’, ,,trebuie sa platesti ca sa-ti iei examenele’’ sau ,, de ce sa ma duc la facultate, ca oricum primesc doar o diploma care nu ma ajuta la nimic?!’’.
Eu nu spun ca aceste clisee sunt adevarate sau false, e adevarat, sistemul educational din Romania nu este cel mai eficient si asta o spun multi studenti care au avut sansa sa invete in afara, la universitati prestigioase precum Stanford, Harvard, Cambridge sau Oxford. Aceeasi opinie este reflectata de multi studenti, care au urmat o facultate in Romania, dar au ramas doar cu diploma agatata pe un perete.
Cea mai importanta problema pe care si-o pun elevii cand aleg o facultate este urmatoarea :,, eu unde ma angajez dupa ce termin facultatea cutare ? ‘’ Intrebarea este cumva pertinenta. Totusi sunt domenii relativ sigure ca si oportunitati de munca: medicina, IT-ul, pedagogia, securitatea/justitia, economia, pr-ul/publicitatea, limbile straine etc.
Medicina, pentru ca e foame de personal, deoarece multi care lucreaza in cadrul medical pleaca in strainatate din cauze conditiilor de lucru\ financiare ; Pedagogia din acelasi motiv ; IT-ul, pentru ca traim in era informatiei si nu poti exista economic si social fara aceasta; Securitatea/Justitia, ca sa avem iluzia sigurantei, dreptatii, ordinii bla bla; Economia, pentru ca cineva trebuie sa tina evidenta datoriilor infinite; Pr-ul pentru ca romanul in ziua de azi se ocupa cu vanzarea de orice si are nevoie disperata de promovare ca sa-si vanda produsul; Limbile straine, pentru ca acestea fac de multe ori diferentierea in privinta companiilor cand isi aleg angatii ( limbile nordice, asiatice si araba sunt la mare cautare, iar engleza este un must have, ci nu un atuu).
Nu vreau si nu pot sa ma pronunt in privinta celor mai bune facultati, e o chestiune relativa, care depinde de mai multi factori: tipul profesorilor, prestigiul si istoria facultatii, preferintele studentilor, utilitatea cursurilor etc. Vreau doar sa va dau cateva ponturi din experienta si cunostiintele mele :
• In primul rand, stiu e evident, dar LUATI BACUL! Acest examen este crucial, important, sfant, primordial, sau cum vreti sa-i ziceti, daca vreti sa mergeti la facultate!
• Daca facultatea pe care alegeti sa o urmati are legatura cu specializarea si profilul studiat la liceu, asta va ajuta mult. Adica, daca tu ai dat la Automatica si-ai urmat filologia in liceu, vei fi un erou/eroina daca vei trece anul!
• Constientizati-va in mod realist sansele! Nu cred ca trebuie sa mai adaug ceva!
• Nu aplica doar la o facultate! Precautia poate fi lozul tau castigator!
• Nu-ti retrage dosarul! Poate ai sanse sa intrii la ce facultate vrei, chiar si in ultima etapa!
• Alegeti facultatea de stat daca va permit notele, chiar daca intrati la taxa (la anul puteti intra la buget daca studiati suficient). Facultatile de stat au mai multa credibilitate, spre deosebire de cele private.
• La facultatile cu admitere prin examen, pregatiti-va mai intens la materia unde dati testarea, dar din nou, cu riscul ca sunt enervanta, nu uitati de BAC!
Stiu ca este o perioada stresanta, dar nu sunteti nici primii, nici ultimii care trec prin asta. Se poate poate supravietui , si chiar fara vatamare! Asa ca va urez multe ,,succesuri’’ cum se poarta pe la noi! :D