in

Viața lui Mozart, o poveste care te va lăsa fără cuvinte

viata lui Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, fiul lui Leopold şi al Annei Maria Pertl Mozart, s-a născut pe 27 ianuarie 1756 în Salzburg, capitala principatului-arhiepiscopat de Salzburg, teritoriu din actuala Austrie, dar care, la acel moment, făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană. Dintre toţi ceilalţi fraţi ai lui Mozart, singura supravieţuitoare a fost o soră mai mare cu cinci ani, Maria Anna (1751-1829), alintată Nannerl.

Viața lui Mozart  a fost viața unui geniu pierdut între oameni.

Wolfgang a fost botezat a doua zi după venirea pe lume la catedrala Sf. Rupert. În registrul de botez apare forma latinizată a numelui său: Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. În viața lui Mozart sora sa a ocupat un loc special. Aceasta i-a fost alături în multe din turneele din copilărie și era recunoscută ca o foarte bună pianistă, cântând deseori a doua mînă la pian cu fratele ei.

La varsta de 26 de ani, Mozart s-a căsătorit cu tânăra de 19 ani, Constanze Weber. Aceasta a fost cea mai importantă femeie din viața lui Mozart. Deși tatal lui Mozart nu a fost de acord cu acest mariaj, cei doi au reușit să-și întemeieze o familie, având, în 9 ani de mariaj, 6 copii. Din păcate, dintre cei 6 copii, doar 2 au reușit să supraviețuiască, dar niciunul dintre ei nu a reușit să se căsătorească si să aibă moștenitori. Karl Thomas Mozart avea 7 ani când tatăl său a murit. Nu s-a remarcat cu nimic excepțional în viață, decedând la varsta de 74 de ani.

Fratele său mai mic, Franz Xaver Mozart, a venit pe lume cu câteva luni înainte de moartea tatălui său. Are tangențe cu muzica clasică, dar numai la insistentele mamei sale. Își mută domiciliul în Ucraina, la Lvov, unde predă muzica în casa unei familii bogate. Întemeiează prima școală de muzica clasică din Ucraina și scrie câteva piese pentru pian, inspirate din folclorul autohton. Neamul Mozart a luat sfârsit în momentul în care Fraz Xaver a încetat din viață în 1844.Un moment important în viața lui Mozart a fost când Franz Joseph Haydn a fost atît de impresionat de Mozart încît i-a spus tătălui său că nu a mai întâlnit un muzician atât de talentat. În ciuda diferenței de vîrstă de 24 de ani dintre Mozart și Haydn, cei doi au fost buni prieteni iar Mozart i-a dedicat șase dintre faimoasele sale cvartete.

Viața lui Mozart a fost încununată de succese muzicale. Liszt a remarcat odată că Mozart a compus de fapt mai multe măsuri decât ar fi putut scrie un copist experimentat într-o viață întreagă. Francis Tovey, muzicologul suprem, susținea cu fermitate că Mozart atinsese maturitatea artistică și era desăvârșit în mai toate genurile la vârsta de 12 ani. Mozart a murit din cauza unei afecțiuni la nivelul rinichilor.

Cei care i-au fost alături pe ultimul drum l-au părăsit, unul câte unul, convoiul funerar, așa încât în momentul în care acesta a trecut de Stubenthor și a ajuns la cimitirul St Marx trupul neînsuflețit al lui Mozart nu mai era însoțit decât de vizitiul trăsurii mortuare. Trupul său a fost așezat în groapa comună, deasupra celorlalți, de către ajutorul groparului și vizitiu. Mozart a plecat singur și a rămas singur.

caravana de filme romanesti

Caravana filmului românesc

NEW DRAMA – Concurs de dramaturgie pentru adolescenți,